A hírhedt francia paradoxon :
Statisztikai adatok alapján a franciák sokkal több zsiradékot fogyasztanak, mint pl. az USA lakosai, mégis a szív-és érrendszeri elhalálozások száma magasabb az USA-ban, mint Franciaországban. Többféle vélemény kering az okok magyarázatára, többek között a vörösbor fogyasztási szokásokban látnak összefüggéseket a kutatók.
Rengetek ésszerűtlen állítás kering a vörösbor pozitív hatásairól. Még diétát is építettek köré, mely szerint minden mást változatlanul hagyva, étkezési szokásainkban, napi 2 dl vörösbor elfogyasztása beindítja a fogyást.
Felmerültek olyan feltételezések is, hogy a napi 2dl vörösbor fogyasztása csökkenti a cigaretta káros hatásait, így kisebb a kockázata a tüdőrák kialakulásának.
Állítólag még a bőrünknek is jót tesz, hisz feltölti bőrünk kollagén raktárait ezzel kisimítva ráncainkat!
Amit biztosan elmondhatunk a vörösborról, hogy magas antioxidáns tartalma miatt napi 1-2 dl vörösbor fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is. A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak. És nem utolsó sorban, a vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás.
Ajánlott napi mennyiség:
– Férfiaknál 200-300 ml
– Nőknél 100-200 ml
Forrás: