Barion Pixel
villányi borok
tolna borház

Tolna-Borház Kft

A Tolna Borház borásza (és tulajdonos) Bajor László a Jázmin fajtára különösen nagy figyelmet fordít.

A Hungaricum-nak is nevezhető új magyar szőlőfajta Nemesítője Kozma Pál. Illata rendkívül friss, üde, gazdag, virágokra emlékeztető, ezért is kapta a Jázmin fajtanevet. A szőlő permetezést egyáltalán nem igényel, peronoszpórára és lisztharmatra rezisztens! Jelenleg ezt a szőlőfajtát csak a PTE pécsi kísérleti telepén, és a Tolna-Borház 1,7 ha-os területén termesztik.

A Tolna-Borház „zászlós” bora. 2010 óta termesztjük, az országban ez idáig egyedüliként. A Pécsi kutató Intézet rezisztens fajtája, ami azt jelenti, hogy nem, vagy csak nagyon minimális permetezést igényel. A nemesítőjét illata a jázminra emlékeztette, ezért kapta maga a szőlő is ezt a nevet.  Illatában még erősen fellelhető a bodza, mely közepes intenzitással indul, azonban parfümös jegyei idővel mind erőteljesebbé válnak. A test könnyed, az alkoholérzet ennél csak kicsivel magasabb. Gömbölyű savai szinte cukorérzetet engednek a borban. Hölgyeknek is kedvenc bora.

Vélemények:

Az ezüstös csillanásokkal bíró, halványsárga színű bor illata közepes intenzitással indul, azonban parfümös jegyei idővel mind erőteljesebbé válnak. A korty aromatikája kitart a gazdag, virágos ízek mellett, ezek mellé ugyanakkor fehér húsú gyümölcsök, valamint citrusos, grépfrútos ízek zárkóznak fel. A test könnyed, az alkoholérzet ennél csak kicsivel magasabb. A savak élettelivé teszik a bort, jellegükben ugyanakkor integráltak a kompozícióba, nem fékezik a zamatokat.

Kezdőlap – Tolna Borház (tolna-borhaz.hu)

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg barátaiddal is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Olvass tovább...

Villány történelmének egy cseppje!

A Villány-Siklós borvidék Magyarország legdélebben fekvő hegyvidékén, a Villányi-hegység fennsíkjain és lankáin terül el.A vidék ideális mediterrán jellegű klímája és talaja már a borszerető rómaiakat is megigézte, akik meghonosították a szőlőtermesztést. A magyarok követték a rómaiak példáját.A török uralom után betelepített német szőlőmunkások saját szőlőfajtájukat, a Kékoportót is elterjesztették a környéken, mely mára a vidék egyik fő

Tovább olvasok »

Borok bemutatása: Válogatás a Villányi Borvidék Kincseiből

Ma a Villányi Borvidék jellegzetes borainak bemutatása lesz a témánk, ahol rengeteg izgalmas bor vár rátok. A Villányi Borvidék Magyarország egyik legjelentősebb és legszebb borászati területe, ahol az évszázados hagyományok találkoznak a modern borászati technikával. A borvidék kiemelkedően alkalmas a vörösborok termesztésére, és olyan kiváló borfajtákat kínál, mint a Cabernet Sauvignon, a Kékfrankos és a

Tovább olvasok »
Vörösborok

Vörösborok széles választékban

Vörösborok kedvező áron és széles választékban, most ajándékkal! A vörösborok az ünnepi asztal elengedhetetlen kiegészítői, hiszen kiválóan illenek a nehéz, ünnepi ételekhez, serkentik az emésztést, ezáltal kevésbé lesz megterhelő a gyomor számára a hazánkban megszokott karácsonyi menü. Azonban nem csak ilyenkor érdemes fogyasztani őket, hiszen számos pozitív hatással is bírnak a szervezetre. A vörösborok rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása jó hatással

Tovább olvasok »
Scroll to Top