A Tolna-Borház borásza (és tulajdonos) Bajor László a Jázmin fajtára különösen nagy figyelmet fordít.
A Hungaricum-nak is nevezhető új magyar szőlőfajta Nemesítője Kozma Pál. Illata rendkívül friss, üde, gazdag, virágokra emlékeztető, ezért is kapta a Jázmin fajtanevet.
A szőlő permetezést egyáltalán nem igényel, peronoszpórára és lisztharmatra rezisztens! Jelenleg ezt a szőlőfajtát csak a PTE pécsi kísérleti telepén, és a Tolna-Borház 1,7 ha-os területén termesztik.
A Tolna-Borház „zászlós” bora! 2010 óta termesztjük, az országban ez idáig egyedüliként. A Pécsi kutató Intézet rezisztens fajtája, ami azt jelenti, hogy nem, vagy csak nagyon minimális permetezést igényel. A nemesítőjét illata a jázminra emlékeztette, ezért kapta maga a szőlő is ezt a nevet. Illatában még erősen fellelhető a bodza, mely közepes intenzitással indul, azonban parfümös jegyei idővel mind erőteljesebbé válnak. A test könnyed, az alkoholérzet ennél csak kicsivel magasabb. Gömbölyű savai szinte cukorérzetet engednek a borban. Hölgyeknek is kedvenc bora.
Vélemények:
Az ezüstös csillanásokkal bíró, halványsárga színű bor illata közepes intenzitással indul, azonban parfümös jegyei idővel mind erőteljesebbé válnak. A korty aromatikája kitart a gazdag, virágos ízek mellett, ezek mellé ugyanakkor fehér húsú gyümölcsök, valamint citrusos, grépfrútos ízek zárkóznak fel. A test könnyed, az alkoholérzet ennél csak kicsivel magasabb. A savak élettelivé teszik a bort, jellegükben ugyanakkor integráltak a kompozícióba, nem fékezik a zamatokat!
Borház kezdőlap!