A tavasz közeledtével, húsvét táján a melegedő napok eljövetele, a nehéz téli vörösboroktól való elköszönést is jelentheti és ezzel együtt eljön a könnyebb, frissebb, üdébb borok ideje.
Húsvéti borfogyasztási szokások eredete.
Vélhetően az utolsó vacsorához kapcsolódik a húsvéti borfogyasztási szokás, amikor is a Biblia szerint Jézus saját vérévé változtatta a bort.
„Ettől kezdve a bor szakrális italként szerves részévé vált a keresztény kultúrkörnek. A X. századból már vannak feljegyzések arról, hogy húsvétkor a templomokban a bárány, a tojás és a kalács mellett a bort is megszenteltették a hívek. A hagyomány szerint a nagyböjtben nemigen bolygatták a pincékben pihenő bort, ami talán összefüggött azzal is, hogy mulatságokat, lakodalmat sem tartottak ebben az időszakban.”
Húsvétkor a bor több funkciót is betölt az ünnep alatt.
Részben étkezésekkor az asztalra kerül, részben a locsolok iszogatják míg a házakat járják.
Napjainkra fontos kérdéssé vált a bor és az ételek közötti harmónia.
Nincs olyan szakács aki egy-egy étel elkészítéséhez ne tartaná elengedhetetlen alkotó elemnek a bort, sőt egy- egy étel fogyasztása mellé is ajánlanak a lakomához harmonizáló bort, ami még inkább kihangsúlyozza a remekmű aromáját.
A bor és az ételek közötti tökéletes harmónia megtalálására már szakma is épült. Az éttermekben a sommelier segít a megfelelő bor kiválasztásban a hozzá nem/ vagy kevéssé értőknek.
Húsvéti borfogyasztási szokások! Tippek! Ötletek!
– A tojást gyakran sonkalében főzik, ami eleve füstös alapízt ad neki. Ha ehhez még újhagyma, retek és méregerős zöldpaprika is társul, akkor a szinte még pezsgő sauvignon blanc kellemesen hűti a szájat, illata pedig a virágos bodzabokrokat, tavaszi réteket idézi.
– Ha bárány (nem birka!) kerül az asztalra, amit a háziasszony rozmaringgal sütött, akkor elsősorban pinot noire-hoz nyúljunk, vagy érettebb kadarkához.
Természetesen ne feledkezzünk meg a tavaly ősszel szűrt portugieserekről sem, amelyek olyan simogatóan kísérik a rózsaszínű, omlós falatokat.
– A süteményekhez bátran bontsuk fel a karácsonykor ajándékba kapott Tokaji Szamorodnit, vagy válasszunk késői szüretelésű hárslevelűt, egyikkel sem tévedünk nagyot.
Forrás: HVG Gasztro rovat