Barion Pixel
villányi borok
bor

Húsvéti borfogyasztási szokások!

A tavasz közeledtével, húsvét táján a melegedő napok eljövetele, a nehéz téli vörösboroktól való elköszönést is jelentheti és ezzel együtt eljön a könnyebb, frissebb, üdébb borok ideje.

Húsvéti borfogyasztási szokások eredete.

Vélhetően az utolsó vacsorához kapcsolódik a húsvéti borfogyasztási szokás, amikor is a Biblia szerint Jézus saját vérévé változtatta a bort.

„Ettől kezdve a bor szakrális italként szerves részévé vált a keresztény kultúrkörnek. A X. századból már vannak feljegyzések arról, hogy húsvétkor a templomokban a bárány, a tojás és a kalács mellett a bort is megszenteltették a hívek. A hagyomány szerint a nagyböjtben nemigen bolygatták a pincékben pihenő bort, ami talán összefüggött azzal is, hogy mulatságokat, lakodalmat sem tartottak ebben az időszakban.”

Húsvétkor a bor több funkciót is betölt az ünnep alatt.

Részben étkezésekkor az asztalra kerül, részben a locsolok iszogatják míg a házakat járják.

Napjainkra fontos kérdéssé vált a bor és az ételek közötti harmónia.

Nincs olyan szakács aki egy-egy étel elkészítéséhez ne tartaná elengedhetetlen alkotó elemnek a bort, sőt egy- egy étel fogyasztása mellé is ajánlanak a lakomához harmonizáló bort, ami még inkább kihangsúlyozza a remekmű aromáját.

A bor és az ételek közötti tökéletes harmónia megtalálására már szakma is épült. Az éttermekben a sommelier segít a megfelelő bor kiválasztásban a hozzá nem/ vagy kevéssé értőknek.

Húsvéti borfogyasztási szokások! Tippek! Ötletek!

Forrás: HVG Gasztro rovat 

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg barátaiddal is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Olvass tovább...

Fehérborok Villányból, a napfény érlelte lankákról!

Fehérborok terén is tudunk kiemelkedőt mutatni a Borexpressz vásárlóinak! A villányi borok legjavából mutatunk a bor rajongóknak kínálatot, nagyon kedvező áron. Érdemes benézni hozzánk, ha a nyaralás Villányba hozza és szívesen kóstolna kedvenc boraiból. Ha nincs lehetősége személyesen válogatni a Dolium Pincészet boraiból, akkor sem kell lemondani a villányi vörösökről, fehérekről és rozékról, mert a pincészetünk

Tovább olvasok »

Rosé bor – Frissítő nyári finomság, palackba zárva!

Rosé borok nagy választékban, magas minőségben, megfizethető áron – élvezze a frissítő, üde italokat, melyek egyenesen Villányból érkeznek asztalára!  A rosé borok sokszor méltatlanul kevés figyelmet kapnak, pedig megéri egy kicsit elmélyülni a világukban. A legtöbb borrajongó a testesebb italokat kedveli! Főként nyáron örvendenek nagyobb népszerűségnek a frissítőbb termékek, mint például a rosé borok. A rosék egy kicsit ötvözik

Tovább olvasok »

A rosé borok készítéséről!

A rosé borok körül mindig is rengeteg tévhit keringett a köztudatban. Míg az mindenkinek egyértelmű – legalábbis nagy vonalakban – hogy a vörös és a fehér bor hogyan készül. A rosékról sokan azt gondolják, hogy az előző kettő keveréke, szaknyelven házasítása. Ez azonban egyáltalán nem igaz, és az is tévhit, hogy a rosé borokat a vörös hígításával állítják elő.

Tovább olvasok »
Scroll to Top