Barion Pixel
bor

Húsvéti borfogyasztási szokások!

A tavasz közeledtével, húsvét táján a melegedő napok eljövetele, a nehéz téli vörösboroktól való elköszönést is jelentheti és ezzel együtt eljön a könnyebb, frissebb, üdébb borok ideje.

Húsvéti borfogyasztási szokások eredete.

Vélhetően az utolsó vacsorához kapcsolódik a húsvéti borfogyasztási szokás, amikor is a Biblia szerint Jézus saját vérévé változtatta a bort.

„Ettől kezdve a bor szakrális italként szerves részévé vált a keresztény kultúrkörnek. A X. századból már vannak feljegyzések arról, hogy húsvétkor a templomokban a bárány, a tojás és a kalács mellett a bort is megszenteltették a hívek. A hagyomány szerint a nagyböjtben nemigen bolygatták a pincékben pihenő bort, ami talán összefüggött azzal is, hogy mulatságokat, lakodalmat sem tartottak ebben az időszakban.”

Húsvétkor a bor több funkciót is betölt az ünnep alatt.

Részben étkezésekkor az asztalra kerül, részben a locsolok iszogatják míg a házakat járják.

Napjainkra fontos kérdéssé vált a bor és az ételek közötti harmónia.

Nincs olyan szakács aki egy-egy étel elkészítéséhez ne tartaná elengedhetetlen alkotó elemnek a bort, sőt egy- egy étel fogyasztása mellé is ajánlanak a lakomához harmonizáló bort, ami még inkább kihangsúlyozza a remekmű aromáját.

A bor és az ételek közötti tökéletes harmónia megtalálására már szakma is épült. Az éttermekben a sommelier segít a megfelelő bor kiválasztásban a hozzá nem/ vagy kevéssé értőknek.

Húsvéti borfogyasztási szokások! Tippek! Ötletek!

Forrás: HVG Gasztro rovat 

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg barátaiddal is!

Olvass tovább...

Scroll to Top
villányi borok
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A sütik információit tárolja a böngésződben, ezáltal a böngésződ fel fogja a weboldalunkat ismerni, mikor visszatérsz egy újabb üveg minőségi borért. Böngésződ így tudni fogja, hogy számodra a weboldalunk mely részei érdekesek és hasznosak.