A BOGYÓLÉ, a villányi lankák „bozsoléja”, az évjárat első vörösbora a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé] borkészítési hagyományait követve készül. Maga a bor a bogyón belül születik, majd robban életre. Erre utal a „Bogyólé” elnevezés is. Újborhoz méltó kirobbanóan piros bogyós, puncsos, banános karakterét mélyebb gyümölcsös tónus, például fekete ribizlis jegyek is gazdagítják. Élénk savú, frissítő, zamatos, vidám, szomjoltó, itatja magát és jókedvre derít.
A tartályba a szőlő egész fürtben, zúzás bogyózás nélkül került. Co2 gáz alatt 6 napos szénsavmacerációval a bogyón belül történt az erjedés. Almasavbontás után készre kezelve palackoztuk.ÉVJÁRAT2023/2024 tele 1901 óta a legenyhébb volt, mindhárom téli hónap pozitív hőmérsékleti anomáliával zárult, a február extrém mértékben, +7 fokkal volt enyhébb az átlagnál. A mediterrán időjárás sajátosságai voltak felismerhetőek. A tél enyhe volt és csapadékos, a tavasz meleg, normál csapadékmennyiséggel, de extrém csapadékeloszlással, így a lisztharmat mellett az idén a peronoszpóra is kihívást jelentett. A júniusi változékony időjárás után július elejétől berobbant a tartós, csapadék nélküli hőhullám, ami egészen szeptember 10-ig tartott. Az aszály meggyorsította az érést, ami néhol kényszerérésnek volt mondható. A 2024. évjárat a legek éve:a legkorábbi virágzás, szüretkezdet és szüretbefejezés. Ez náluk sorban május 10., augusztus 9.-e és szeptember 20.-a voltak.
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET12-13˚C