Barion Pixel
villányi borok
bor

Milyen bort ajánlunk húsvétra?

A tavasz közeledtével, húsvét táján a melegedő napok eljövetele, a nehéz téli vörösboroktól való elköszönést is jelentheti és ezzel együtt eljön a könnyebb, frissebb, üdébb borok ideje.

Húsvéti borfogyasztási szokások eredete.

Vélhetően az utolsó vacsorához kapcsolódik a húsvéti borfogyasztási szokás, amikor is a Biblia szerint Jézus saját vérévé változtatta a bort.

„Ettől kezdve a bor szakrális italként szerves részévé vált a keresztény kultúrkörnek. A X. századból már vannak feljegyzések arról, hogy húsvétkor a templomokban a bárány, a tojás és a kalács mellett a bort is megszenteltették a hívek. A hagyomány szerint a nagyböjtben nemigen bolygatták a pincékben pihenő bort, ami talán összefüggött azzal is, hogy mulatságokat, lakodalmat sem tartottak ebben az időszakban.”

Húsvétkor a bor több funkciót is betölt az ünnep alatt.

Részben étkezésekkor az asztalra kerül, részben a locsolok iszogatják míg a házakat járják.

Napjainkra fontos kérdéssé vált a bor és az ételek közötti harmónia.

Nincs olyan szakács aki egy-egy étel elkészítéséhez ne tartaná elengedhetetlen alkotó elemnek a bort, sőt egy- egy étel fogyasztása mellé is ajánlanak a lakomához harmonizáló bort, ami még inkább kihangsúlyozza a remekmű aromáját.

A bor és az ételek közötti tökéletes harmónia megtalálására már szakma is épült. Az éttermekben a sommelier segít a megfelelő bor kiválasztásban a hozzá nem/ vagy kevéssé értőknek.

Ötletek borválasztáshoz Húsvétra !

– A tojást gyakran sonkalében főzik, ami eleve füstös alapízt ad neki. Ha ehhez még újhagyma, retek és méregerős zöldpaprika is társul, akkor a szinte még pezsgő sauvignon blanc kellemesen hűti a szájat, illata pedig a virágos bodzabokrokat, tavaszi réteket idézi.

– Ha bárány (nem birka!) kerül az asztalra, amit a háziasszony rozmaringgal sütött, akkor elsősorban pinot noire-hoz nyúljunk, vagy érettebb kadarkához. És ne feledkezzünk meg a tavaly ősszel szűrt portugieserekről sem, amelyek olyan simogatóan kísérik a rózsaszínű, omlós falatokat.

– A süteményekhez bátran bontsuk fel a karácsonykor ajándékba kapott Tokaji Szamorodnit, vagy válasszunk késői szüretelésű hárslevelűt, egyikkel sem tévedünk nagyot.

Forrás: HVG Gasztro rovat 

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg barátaiddal is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Olvass tovább...

Borok bemutatása: Válogatás Villány Kincseiből

Ma a Villányi borok bemutatása lesz a témánk, ahol rengeteg izgalmas bor vár rátok. A Villányi Borvidék Magyarország egyik legjelentősebb és legszebb borászati területe, ahol az évszázados hagyományok találkoznak a modern borászati technikával. A borvidék kiemelkedően alkalmas a vörösborok termesztésére, és olyan kiváló borfajtákat kínál, mint a Cabernet Sauvignon, a Kékfrankos és a Merlot. A

Tovább olvasok »
Vörösborok

Vörösborok széles választékban

Vörösborok kedvező áron és széles választékban, most ajándékkal! A vörösborok az ünnepi asztal elengedhetetlen kiegészítői, hiszen kiválóan illenek a nehéz, ünnepi ételekhez, serkentik az emésztést, ezáltal kevésbé lesz megterhelő a gyomor számára a hazánkban megszokott karácsonyi menü. Azonban nem csak ilyenkor érdemes fogyasztani őket, hiszen számos pozitív hatással is bírnak a szervezetre. A vörösborok rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása jó hatással

Tovább olvasok »
bor rendelés, portugieser

A portugieser borok az ünnepi asztalon is megállják a helyük

Hamarosan itt a december, ami azt jelenti, hogy közelednek az ünnepek is. Annak, aki nem szeret az utolsó pillanatban kapkodni, már ilyenkor érdemes egy kicsit gondolkoznia az ünnepi menün, illetve azon, hogy a tervezett ételekhez milyen borok vagy más italok illenek a legjobban. Sajnos a portugieser borok méltatlanul kevésszer kerülnek az ünnepi asztalokra, pedig nagyszerűen illenek a

Tovább olvasok »
Scroll to Top