Barion Pixel
villányi borok

A rosé borok készítéséről!

A rosé borok körül mindig is rengeteg tévhit keringett a köztudatban.
Míg az mindenkinek egyértelmű – legalábbis nagy vonalakban – hogy a vörös és a fehér bor hogyan készül.
A rosékról sokan azt gondolják, hogy az előző kettő keveréke, szaknyelven házasítása.
Ez azonban egyáltalán nem igaz, és az is tévhit, hogy a rosé borokat a vörös hígításával állítják elő. Nézzük, mi is az igazság pontosan! 

Fontos, hogy jó rosé bor csak egészséges, ép szőlőszemekből készülhet.
A fürtöket kevéssel a teljes érettség előtt kell leszedni.
A szüret ideális időpontjának meghatározása tapasztalatot igényel, ugyanis sok múlik azon, hogy mennyire sikerül eltalálni az optimális sav-cukor arányt.
A rosé boroknál elengedhetetlen, hogy a leszedett szőlő feldolgozása mielőbb megkezdődjön, mégpedig a kocsány leválasztásával.
A bogyók összeroppantásával a must távozik a szemekből, ami a héjon történő áztatás során nyeri el a rosé borokra jellemző színt.

Az áztatás idejének megállapításán nagyon sok múlik: a rosé borok esetében már egy tíz-húsz perces késlekedés is sokat jelenthet, ugyanis már ennyi idő is elég lehet ahhoz, hogy a végeredmény túlzottan vörösboros jellegű legyen.
A must tisztításához enyhe kénezést alkalmaznak, majd leválasztják a még megmaradt héj és gyümölcshús részeket.
A rosé borok esetében nagyon fontos a jó élesztő megválasztása és az erjedés kontrollálása is.
Ahhoz, hogy végeredményként egy üde, gyümölcsös bort kapjunk, fontos, hogy az erjesztés és minden más kezelés kíméletes legyen, valamint, hogy az ital teljesen el legyen zárva a levegőtől. 

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg barátaiddal is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Olvass tovább...

Fehérborok Villányból, a napfény érlelte lankákról!

Fehérborok terén is tudunk kiemelkedőt mutatni a Borexpressz vásárlóinak! A villányi borok legjavából mutatunk a bor rajongóknak kínálatot, nagyon kedvező áron. Érdemes benézni hozzánk, ha a nyaralás Villányba hozza és szívesen kóstolna kedvenc boraiból. Ha nincs lehetősége személyesen válogatni a Dolium Pincészet boraiból, akkor sem kell lemondani a villányi vörösökről, fehérekről és rozékról, mert a pincészetünk

Tovább olvasok »

Rosé bor – Frissítő nyári finomság, palackba zárva!

Rosé borok nagy választékban, magas minőségben, megfizethető áron – élvezze a frissítő, üde italokat, melyek egyenesen Villányból érkeznek asztalára!  A rosé borok sokszor méltatlanul kevés figyelmet kapnak, pedig megéri egy kicsit elmélyülni a világukban. A legtöbb borrajongó a testesebb italokat kedveli! Főként nyáron örvendenek nagyobb népszerűségnek a frissítőbb termékek, mint például a rosé borok. A rosék egy kicsit ötvözik

Tovább olvasok »

A rosé borok készítéséről!

A rosé borok körül mindig is rengeteg tévhit keringett a köztudatban. Míg az mindenkinek egyértelmű – legalábbis nagy vonalakban – hogy a vörös és a fehér bor hogyan készül. A rosékról sokan azt gondolják, hogy az előző kettő keveréke, szaknyelven házasítása. Ez azonban egyáltalán nem igaz, és az is tévhit, hogy a rosé borokat a vörös hígításával állítják elő.

Tovább olvasok »
Scroll to Top