Blog

A vörösbor jótékony hatásai

2018-10-24

A hírhedt francia paradoxon :

Statisztikai adatok alapján a franciák sokkal több zsiradékot fogyasztanak, mint pl az USA lakosai, mégis a szív-és érrendszeri elhalálozások száma magasabb az USA-ban, mint Franciaországban. Többféle vélemény kering az okok magyarázatára, többek között a vörösbor fogyasztási szokásokban látnak összefüggéseket a kutatók. 

 

Rengetek ésszerűtlen állítás kering a vörösbor pozitív hatásairól. Még diétát is építettek köré, mely szerint minden mást változatlanul hagyva, étkezési szokásainkban, napi 2 dl vörösbor elfogyasztása beindítja a fogyást. 

Felmerültek olyan feltételezések is, hogy a napi 2dl vörösbor fogyasztása csökkenti a cigaretta káros hatásait, így kisebb a kockázata a tüdőrák kialakulásának.

Állítólag még a bőrünknek is jót tesz, hisz feltölti bőrünk kollagén raktárait ezzel kisimítva ráncainkat!

 

Amit biztosan elmondhatunk a vörös borról, hogy magas antioxidáns tartalma miatt napi 1-2 dl vörösbor fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is. A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak. És nem utolsó sorban, a vashiányos vérszegénység egyik ismert népi gyógymódja a vörösborfogyasztás. 

 

Ajánlott napi mennyiség: 

-      Férfiaknál 200-300 ml

-      Nőknél 100-200 ml

 

Forrás:

www.webbeteg.hu

 Twickel Szőlőbirtok Kft

2018-08-02

A közel 2 300 hektáron elterülő Szekszárdi Borvidék legnagyobb területtel rendelkező borászata a Twickel Szőlőbirtok. A 200 hektáron gazdálkodó vállalkozás tulajdonosa 1993 óta báró Twickel György. A tulajdonos édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő, aki magyar nemesi családban született, azonban 1956-ban hazája elhagyására kényszerült. Németországba költözött, ahol megismerkedett majdani férjével, az Észak-Rajnai Westfalia-i származású Clemens Twickel báróval. A haza és a magyarság szeretete nem enyhült az évek során Zichy Mária Terézia grófnő szívében, és a rendszerváltás után céltudatosan kutatni kezdtek a magyarországi befektetési lehetőségek között a régi Zichy-birtokok környékén. A család több generáción keresztül kötődött a mezőgazdasághoz, így a Szekszárdi Borvidék adta lehetőségek inspirációjaként adódott a borral való foglalkozás. A borászat felvásárlását követően átstrukturálták a fajtaszerkezetet és bevezették a Magyarországon akkor még újdonságnak számító hozamkorlátozást. A pincészet azóta is a folyamatos megújulás állapotában van. Ma csak a feldolgozóban található erjesztő tér kapacitása is közel 4000 hl. Meghatározó fajták a szekszárdi Kadarka és a fűszeres, zamatos Kékfrankos, emellett a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, a Merlot, a Pinot Noir, a Portugieser és a különleges Syrah kap kiemelt figyelmet. Báró Twickel György eltökélt törekvése a magas minőség elérése és fenntartása, mely mára Magyarország egyik legmodernebb borászati üzemévé tette a pincészetet. A Twickel Szőlőbirtok Kft.-t az ország csúcsborászatai között tartják számon. A pincészet először Liszt Pincészet néven működött, majd 2010 elején vált ki a Szekszárd Zrt.-ből és vette fel a Twickel Szőlőbirtok Kft. nevet. Báró Twickel György ma a Szekszárd mellett található Kajmád pusztán él feleségével és négy lányával, akiknek már szerep is jutott a borászat életében, ugyanis nevüket a legkülönlegesebb borok viselik. Hisszük, hogy a legfontosabb nemesi értékek mentén – a generációkon átívelő gondolkodással – megbízható, minőségi borászat tudunk maradni hosszú távon. Borainkat a legnagyobb tisztelettel készítjük, mely felbontásuk után segítenek megteremteni a tökéletes pillanatot. Legyen az egy elmélyült beszélgetés, randevú vagy épp a közös emlékek felidézése, minden hangulathoz a legjobb borokat igyekszünk kínálni.Lővér Pince

2018-08-02

Balf-Fertőrákos legjobb dűlőien, környezetkímélő technológiával termesztett szőlőinket Sopronban dolgozzuk fel , és az 1863-ben épített pincénkben neveljük borrá. Stílusunkban a hagyomány és a modern szemlélet ötvöződik. Fehér és Rozé boraink ropogós gyümölcsei a beérett szőlő teltségével harmonizálnak. Vörösborainkat fehordós érleléssel gömbölyítjük. Boraink minőségét a hazai és nemzetközi borversenyeken elnyert számtalan aranyérem mellett a sok-sok pozitív fogyasztói visszajelzés is tükrözi. Soproni Öregpincénkben - csoportos formában (10 főtől) előzetes bejelentkezést követően - borkóstolónkon szivesen látjuk az érdeklődőket.Villányi Borvidék

2018-06-25

Villányi Borvidék kiemelkedő minőségű borai...

 

http://borexpressz.hu/index.php

 

Villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez a hagyomány tisztelete. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi,

nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak,

ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.

A hagyományhoz tartozik a Kadarka, a Portugieser, vagy a siller bor jelenléte is. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy a hagyomány tisztelete mellett folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál. Számos modern pincészetben a legújabb technológiával dolgoznak.

A helyi bortermelő gazdák borversenyek, kiállítások rendszeresen díjazott szereplői. Eddig hat alkalommal tüntettek ki villányi borászt, illetve pincészetet az „Év Bortermelője” és az „Év Pincészete” címmel.

A Villányi borvidéknek tagadhatatlan tulajdonsága, hogy elégséges számban vannak jelen, jelentős szellemi erőt képviselő pincészetek és azok szakemberei. A birtokalapító generáció mellett a második generáció is jelentős erőt képvisel. Az Ő kezükben van a Villányi borvidék jövője!

 

A Villányi borvidék rangját  évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják, annak ellenére, hogy a borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát tud ajánlani a borpiacnak.

A fehér borokon kívül a rozé és a siller borok következnek a sorban, majd a primőr vörös borokat követik a gyümölcsös és a nagy testű érlelt vörös borok.

A vörösborkészítés tudása apáról fiúra szállt. A szőlőtermő táj adottságai mellett számos helyi hagyomány, divat és természetesen a piac is nagy hatással van az itt készült borok minőségére, stílusára.

 

Forrás: villanyiborvidek.hu

 

 Tolna-Borház Kft

2018-05-28

A Tolna Borház borásza (és tulajdonos) Bajor László a Jázmin fajtára különösen nagy figyelmet fordít.

 

A Hungaricum-nak is nevezhető új magyar szőlőfajta Nemesítője Kozma Pál. Illata rendkívül friss, üde, gazdag, virágokra emlékeztető, ezért is kapta a Jázmin fajtanevet. A szőlő permetezést egyáltalán nem igényel, peronoszpórára és lisztharmatra rezisztens! Jelenleg ezt a szőlőfajtát csak a PTE pécsi kísérleti telepén, és a Tolna-Borház 1,7 ha-os területén termesztik.

A Tolna-Borház „zászlós” bora. 2010 óta termesztjük, az országban ez idáig egyedüliként. A Pécsi kutató Intézet rezisztens fajtája, ami azt jelenti, hogy nem, vagy csak nagyon minimális permetezést igényel. A nemesítőjét illata a jázminra emlékeztette, ezért kapta maga a szőlő is ezt a nevet.  Illatában még erősen fellelhető a bodza, mely közepes intenzitással indul, azonban parfümös jegyei idővel mind erőteljesebbé válnak. A test könnyed, az alkoholérzet ennél csak kicsivel magasabb. Gömbölyű savai szinte cukorérzetet engednek a borban. Hölgyeknek is kedvenc bora.

 

Vélemények:

Az ezüstös csillanásokkal bíró, halványsárga színű bor illata közepes intenzitással indul, azonban parfümös jegyei idővel mind erőteljesebbé válnak. A korty aromatikája kitart a gazdag, virágos ízek mellett, ezek mellé ugyanakkor fehér húsú gyümölcsök, valamint citrusos, grépfrútos ízek zárkóznak fel. A test könnyed, az alkoholérzet ennél csak kicsivel magasabb. A savak élettelivé teszik a bort, jellegükben ugyanakkor integráltak a kompozícióba, nem fékezik a zamatokat.

Érdekel a Tolna- Borház Jázmin bora!

 Milyen bort ajánlunk húsvétra?

2018-03-25

A tavasz közeledtével, húsvét táján a melegedő napok eljövetele, a nehéz téli vörösboroktól való elköszönést is jelentheti és ezzel együtt eljön a könnyebb, frissebb, üdébb borok ideje.

 

Húsvéti borfogyasztási szokások eredete.

 

Vélhetően az utolsó vacsorához kapcsolódik a húsvéti borfogyasztási szokás, amikor is a Biblia szerint Jézus saját vérévé változtatta a bort.

 

„Ettől kezdve a bor szakrális italként szerves részévé vált a keresztény kultúrkörnek. A X. századból már vannak feljegyzések arról, hogy húsvétkor a templomokban a bárány, a tojás és a kalács mellett a bort is megszenteltették a hívek. A hagyomány szerint a nagyböjtben nemigen bolygatták a pincékben pihenő bort, ami talán összefüggött azzal is, hogy mulatságokat, lakodalmat sem tartottak ebben az időszakban.”

 

Húsvétkor a bor több funkciót is betölt az ünnep alatt.

Részben étkezésekkor az asztalra kerül, részben a locsolok iszogatják míg a házakat járják.

Napjainkra fontos kérdéssé vált a bor és az ételek közötti harmónia.

Nincs olyan szakács aki egy-egy étel elkészítéséhez ne tartaná elengedhetetlen alkotó elemnek a bort, sőt egy- egy étel fogyasztása mellé is ajánlanak a lakomához harmonizáló bort, ami még inkább kihangsúlyozza a remekmű aromáját.

 

A bor és az ételek közötti tökéletes harmónia megtalálására már szakma is épült. Az éttermekben a sommelier segít a megfelelő bor kiválasztásban a hozzá nem/ vagy kevéssé értőknek.

 

Ötletek borválasztáshoz Húsvétra !

 

- A tojást gyakran sonkalében főzik, ami eleve füstös alapízt ad neki. Ha ehhez még újhagyma, retek és méregerős zöldpaprika is társul, akkor a szinte még pezsgő sauvignon blanc kellemesen hűti a szájat, illata pedig a virágos bodzabokrokat, tavaszi réteket idézi.

http://borexpressz.hu/index.php

- Ha bárány (nem birka!) kerül az asztalra, amit a háziasszony rozmaringgal sütött, akkor elsősorban pinot noire-hoz nyúljunk, vagy érettebb kadarkához. És ne feledkezzünk meg a tavaly ősszel szűrt portugieserekről sem, amelyek olyan simogatóan kísérik a rózsaszínű, omlós falatokat.

http://borexpressz.hu/index.php

http://borexpressz.hu/index.php

 

- A süteményekhez bátran bontsuk fel a karácsonykor ajándékba kapott Tokaji Szamorodnit, vagy válasszunk késői szüretelésű hárslevelűt, egyikkel sem tévedünk nagyot.

http://borexpressz.hu/index.php#filters

 

 

 

Forrás: HVG Gasztro rovat 

 Finom bort csak palackban kaphatunk?..... Nem

2018-02-19

Finom bort csak palackban kaphatunk?

 

 

 

Nem...

 

 

 

A palack nem garancia a minőségre.

 

 

Egyrészt drága, másrészt ha egy hétvégi partyban gondolkodunk akkor meglehet, hogy érdemesebb lenne a nagyobb kiszerelést választanunk , de  persze mi minőséget szeretnénk! Oszlassuk el most a tévhiteket a csomagolás és a minőség összefüggésében.

Sokan úgy vélekedünk ismeretek hiányában, hogy az általunk kigondolt nívót csak a palackozott borok nyújthatják. Mi több az sem merül fel bennünk, hogy a más módon csomagolt borok környezetbarátabbak is, mint palackozott társaik.

Szükséges tágítani ez ügyben a látókörünket, hiszen egyéb minőségi, és környezettudatos megoldások is léteznek, amely opciók kihasználásával környezettudatosabbak lehetünk, illetve megkönnyíthetjük a mindennapjainkat, valamint pénzt is takaríthatunk meg.

 

 

 

Egyéb megoldások közül érdemes megemlíteni a Magnumpalackot, illetve a Bag in Boxot, mint lehetőséget. 

 

Hiedelem, hogy ilyen formában csak a gyengébb minőségű asztali borokat töltik. A Magnumpalacknak pl. Előnye a 0,75-ös palackokkal szemben, hogy a bor ezekben optimálisan érik. Ezért a termelők szívesen használják ezt a megoldást legjobb boraiknak. A borászatok és pincészetek esetében nagyon elterjedt megoldás. 

 

 

A Bag In Box előnye, hogy a papírcsomagolás megóvja a borokat a fénytől, amire a palack nem képes. Biztonságos, steril és strapabíró megoldás. 

A felbontás után a termék több hétig megőrzi minőségét. A légmentes zárásnak köszönhetően megakadályozza, hogy a termék levegővel érintkezzen, így a termék íze és minősége nem változik meg az oxidálódás miatt. 

A fogyasztónak is kényelmes, hiszen könnyen raktározható, visszazárható, és könnyen felszolgálható a csapjának köszönhetően. 

 

 

 

A fentiekből látható, hogy ezek a megoldások számtalan előnnyel bírnak, és egyáltalán nem következtethető egyenes úton a csomagolás és a minőség közötti összefüggés.

 

Az általános klisé mi szerint ne a külső alapján ítélj, itt különösen alkalmazandó ;) 

 

http://borexpressz.hu/index.php?oldal=3#filters 

 


BIB, azaz mi a Bag in Box

2017-05-11

Mi is az a Bag in Box?
A Bag-in-Box egy rugalmas Smurfit Kappa® zsák és a Vitop® csap kombinációja. A zsák fokozatosan zsugorodik össze, ahogy fogy belőle a folyadék, a légmentesen záródó csap pedig megakadályozza, hogy a zsákba levegő jusson. Így lehetséges, hogy a termék felbontott állapotban több hétig is eláll.
 
A Bag in Box előnyei
• Bag-in-Box meggátolja, hogy a zacskó tartalma levegővel érintkezzen, így a termék íze és minősége nem változik meg az oxidálódás miatt.
• A termék határozottan környezetbarát.
• A nyomtatási felület a dobozon sokkal nagyobb, mint egy palackon. Az offset nyomásnak köszönhetően a színek vibrálóak és változatosak.
Borász szemmel
Nem véletlen, hogy körülbelül hatvan évvel a bag-in-box feltalálása után ez a csomagolási technika a világ élére tört. 
A Bag-in-Box borok vásárlása jelentősen alacsonyabb árú a 0,75 literes üveg palackokkal szemben.
Tehát a borzsák egy innovatív, költségtakarékos és környezetbarát csomagolási megoldás.
 
Villányi Rosé (száraz)
Hagymahéj színű könnyű borfajta, mely az elkészítés módjában különbözik a fehér-, és vörösboroktól. Friss, gyümölcsös illatú, szamócás, málnás jegyekkel. Finom savai szépen egészítik ki, és teszik harmonikussá a zamatát. Könnyű ételek, saláták és szárnyas sültek kísérőjeként ajánljuk. 
 
Villányi Vörös (félédes)
Cabernet Sauvignon és Merlot házasítása során jött létre ez a kiváló nedű. Testessége mellett, ízében gyümölcsös jellegeket hordoz. Kiváló kiegészítője a desszerteknek. A tökéletes bor ízvilágát a Villány déli lankáit melegítő napsugarak, a friss tavaszi eső és a gondos munkával érlelt szőlő biztosítja.
 
Villányi Cuvée (száraz)
A Cuvée Francia kifejezés, mely két, esetenként többfajta bor adott célú öszszekeverésével készült minőségi vagy különleges minőségű bor – ebben az értelemben a cuvée a házasítás szinonimája. A házasítás célja az egységes minőség elérése, esetenként új íz létrehozása. A házasított borok harmonikusan kiegészítik egymást. A mindennapok könnyű esti borozásgatásához kínáljuk ezt a mediterrán jellegű, gyümölcsös borunkat. Ha ételek mellé kívánják fogyasztani, akkor leginkább a pörköltek és a sültek mellé ajánljuk a színes és karakteres savösszetétele miatt . Fogyasztása 15-16 °C-on ajánlott.
 
Villányi Fehér Cuvée (száraz)
A Cuvée Francia kifejezés, mely két, esetenként többfajta bor adott célú öszszekeverésével készült minőségi vagy különleges minőségű bor – ebben az értelemben a cuvée a házasítás szinonimája. A házasítás célja az egységes minőség elérése, esetenként új íz létrehozása. A házasított borok harmonikusan kiegészítik egymást. A mindennapok könnyű esti borozásgatásához kínáljuk ezt a mediterrán jellegű, gyümölcsös borunkat. Ha ételek mellé kívánják fogyasztani, akkor leginkább a pörköltek és a sültek mellé ajánljuk a színes és karakteres savösszetétele miatt. Fogyasztása 15-16 °C-on ajánlott.
 


Szállítás 24 órán belül

2017-05-10